Slå upp ett original Apple i efter tre decennier i ett museum
Apple jag är saker av legend. Skapat och marknadsfördes 1976 av Steve Wozniak och Steve Jobs, det var den allra första produkten som släpptes av vad som skulle bli dagens multi-trillion-dollar maker av iPhones och iMacs. Med cirka 60 original som är kända för att existera idag är priserna på auktion ofta i $ 300.000-sortimentet, medan bekräftade arbeten är till och med mycket mer värdefulla.
Heinz Nixdorf MuseumsForum (HNF), ett datormuseum i den tyska staden Paderborn, är lyckligt nog att ha ett original Apple i sin samling. Även om det har varit där med tanke på att 1996 var det alltid på statisk visning och hade aldrig blivit påslagen. Det var faktiskt okänt om det skulle till och med fungera, och med det var den mest användbara utställningen i hela museet, helt enkelt skjuter upp det skulle vara ett allvarligt riskabelt projekt.
Men datorer är angivna att användas, så Museum Director [Jochen Viehoff] fattade ett beslut att ta steget och försök att få det klassiska Apple att springa igen. I den fyradelade videoserien som är inbäddade nedan beskriver [Jochen] Apples första produkts historia och de steg han tog för att ta tillbaka det till livet. Detta började med att ta det ur sitt bulletsäkra visningsfall och föra det på övervåningen till museets verkstad.
I köp för att göra ett komplett system grävde HNF-personal också ett period-korrekt tangentbord samt en lite nyare Apple-skärm som kan visa 60 Hz-kompositvideoutgången. Att ansluta en original strömförsörjning skulle ha varit alltför riskabelt, eftersom ett enda misstag eller fel kan skicka sin topp uppställning upp i flammor. I stället använde de en uppsättning laboratorier med en programmerbar strömgräns; På så sätt skulle även en död kort på PCB inte leda till någon allvarlig skada.
Inte att det fanns några shorts: Efter en bit av fiddling med tangentbordet och justering av videoutgångsnivån hänförde den 45-åriga datorn livet och började svara på kommandon. Med bara 256 byte av ROM, är dess standardfunktionsuppsättning ganska begränsad, men datorn utförde en grundläggande “Hello, World” -program Writen i 6502 Maker Code. Det gick därmed till Elite Club of Bekräftat Arbete Apple I, varav det är tänkt att vara ungefär tjugo.
Om du inte har $ 300.000 att spara men fortfarande skulle vilja prova handen på programmering av äpplet, blir du glad att höra att du kan få en modern kopia på ett mycket mer ekonomiskt pris. Och om allt den klassiska hårdvaran är för fiddigt för dig kanske du vill försöka implementera Apple I på en FPGA.